Cluj a ajuns să se priceapă la tehnologie mai bine decât București
În ultima perioadă, Clujul este tot mai interesat de procesul de digitalizare din administrația publică locală. Oficialii doresc să crească siguranța cetățenilor pe trecerile de pietoni.
Există un proiect conform căruia 20 de treceri de pietoni vor fi suprailuminate. Pentru asta vor fi amplasați stâlpi cu tehnologie LED. Bineînțeles, nivelul iluminatului va fi auto-reglat și va atinge valori minime în momentul în care trecerile nu vor fi folosite.
LED-urile vor funcționa la putere maximă doar în momentul în care senzorii vor detecta un pieton. Valoarea proiectului se ridică undeva la 600.000 de lei, iar investiția va fi realizată în 17 săptămâni.
În luna martie, primăria Cluj a venit cu o idee care să revoluționeze statul la ghișee. Aceștia s-au gândit că soluția este un „robot” – care nu are toane și face treburile birocratice non-stop. Mai mult decât atât, „robotul” numit Antonia va lucra și gratis.
Emil Boc a declarat atunci că „robotul” va fi funcțional pentru a redirecționa cererile online depuse de cetățeni. Primarul Clujului mai spunea că în următoarele șase luni, primăria va pregăti o locație unde acest funcționar public virtual să fie disponibil 24 din 24. Pe lână cereri, cu ajutorul lui vei putea face și plăți cu cardul.
Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj, a declarat că ideea de a boteza robotul a venit de la robotul Sophia. Ea a adăugat că primăria s-a gândit la Antonia ca la un funcționar virtual, nu neapărat un roboțel fizic, dar va fi o interfață umanizată, care îi va ajuta pe oameni.
În ceea ce privește costul proiectului, acesta s-ar putea ridica la 100.000 de euro și va fi efectuat de companii locale, în parteneriat cu primăria. Reprezentanții primăriei speră că Antonia va reduce aglomerația de la ghișee, de care toată lumea s-a săturat până peste cap.